Greta “Piroska” Thunberg mindent vitt az idei World Press Cartoon kiállításon

Megosztás

2021-ben a World Press Cartoon ismét Caldas da Rainhán lett megrendezve. Az UNESCO Kreatív Városban a humoros, olykor szatirikus rajzok legújabb fejezetét mutatják be. Az idei kiállítás tematikájában a világjárvány, illetve a sajtószabadság védelme dominálnak.

A kiálltás a városközpontban kezdődött, egy karikatúra-előadással. Ezután került sor a hivatalos díjátadó ünnepségre, amelyen 2020 legjobb rajzait díjazták, írott sajtóban és interneten megjelent alkotások közül egyaránt.

a járványhelyzet és vele járó rendhagyó körülmények nem feledtették a karikaturistákkal az örökös harcot a cenzúra és a szabadságjogok korlátozása ellen, ahogy a fennálló klímaválság veszélyei sem merültek feledésbe. Ezt mutatja a karikatúra kategória első helyen végzett képe is:

“A karikatúra olyan, mint egy kettős tükör, amelyben tükröződik a megrajzolt személy vagy karakter, de ugyanakkor önmagunkat is láthatjuk benne. Bár ezen a képen Greta Thunberget ábrázoltam, de mellette arra ösztönzöm a közönséget, hogy egy kicsit reflektáljon a bolygónk gondozására. Piroskaként rajzoltam le a lányt, aki a kosarában nem kekszet visz, hanem a világot, és azt mondja, hogy meg kell védenünk a farkasoktól, aki mindenütt ott vannak.”

– mondta a rajz alkotója, Darío.

Kapcsolódó cikkek